Kako editovati skeniran dokument

19.05.2016
Kako editovati skeniran dokument

Da li vam se dešavalo da skenirani dokument želite da izmenite ili prilagodite, ali ne znate kako? Pročitajte pažljivo ovaj tekst i saznajte kako da skeniranu stranicu, knjigu, belešku, pretvorite u promenljivu digitalnu formu.

 

ocr

 

Važno je napomenuti da se radnja prenosa iz skeniranog dokumenta u digitalnu formu postiže pomoću OCR tehnologije (Optical Character Recognition), koja iz rastera tačaka sa slika prepoznaje reči, slova i čitave tekstove. Iako ste možda prvi put čuli za ovu tehnologiju, ona se koristi još od davne 1929. godine, kada je patentirana u Nemačkoj, od strane Austrijanca Gustava Tauscheka.

OCR tehnologija raspoznaje sliku originalnog dokumenta i pravi njenu elektronsku kopiju, koja se dalje može uređivati u formatima: MS Word, MS Excel, HTML, PDF, TXT itd. Ono što je zaista impresivno kod OCR-a je brzina – obrađuje jednu stranicu za svega nekoliko sekundi, što je oko 100 puta brže od profesionalnog daktilografa.

Postoje dve osnovne metode koje se koriste u OCR tehnologiji:

  • Upoređivanje matrica (Matrix matching) i
  • Pronalaženje ključnih obeležja (Feature extraction)

Najčešće se koristi prva metoda, koja najbolje funkcioniše kada se radi sa manjim brojem pismovnih rezova i malim razlikama unutar jednog reza, dok se Feature extraction bolje pokazao u praksi kada postoje velike razlike u izgledu slova.

Razmislite malo koliko biste samo vremena uštedeli na nedeljnom nivou da možete da pretvorite jedan read-only PDF u Word dokument. Zamislite i desetine ili stotine skeniranih dokumenata koji su vam dostupni za lako i brzo pretraživanje. Sa koliko se ovakvih situacija susrećete u vašem poslu? Ako vam je ovo poznato, onda definitivno treba da razmislite o OCR rešenjima, koja će vas i vaš tim uvesti u jednu potpuno novu, napredniju fazu rada sa skeniranim dokumentima.

Danas je OCR gotovo nezamenljivo, sofisticirano biznis rešenje, koje koriste sve moderne kompanije – od velikih finansijskih institucija, do kancelarija u sektoru Vlade, škole, kao i kompanije i organizacije koje se bave raznim istraživanjima. Posebno je značajna upotreba OCR tehnologije u računovodstvu, gde se na mesečnom nivou štede desetine sati rada zaposlenih i samim tim povećava produktivnost ovih sektora.

Kao što nam je svima poznato, tehnologije napreduju rapidno, pa tako i u OCR svetu editovanje dokumenata nije sve što možete dobiti kao benefit. Za naprednije korisnike tu je i „text to speech“ opcija, pomoću koje možete slušati kako automat izgovara tekst koji se nalazi na skeniranom dokumentu, što može biti neverovatno korisno ukoliko ste u pokretu (na ulici, u automobilu). Zvuči zahtevno, ali je zapravo vrlo jednostavno. Skeniran dokument se konvertuje u audio umesto u digitalni format koji je potom spreman za upotrebu na telefonu, ili bilo kom drugom plejeru. Osim audio formata, neka od naprednih rešenja podrazumevaju i jedinstveno jezičko prepoznavanje teksta, tako da se dokument automatski može prevesti na 190 svetskih jezika.

Jedna od desktop aplikacija koja podržava sve ove opcije, a služi za konverziju dokumenata je Abby Fine Reader Sprint i dostupna je za Windows i MAC operativne sisteme. Pogledajte kako to praktično izgleda u videu:

 

 

Kupovinom uređaja OKI MC873 , i njegove executive verzije OKI ES8473 , besplatno dobijate licencu za Abby Fine Reader Sprint aplikaciju.