Kako različite boje utiču na nas?

Zašto se sve ocene na testovima upisuju crvenom bojom? Zašto je bela zastava univerzalni znak predaje? Postoji mnogo ovakvih pitanja, ali na žalost ne postoje konkretni odgovori. Kako ne bi ulazili previše u filozofski deo ove debate, podelićemo sa vama neke stvari koje vama mogu pomoći u jednom veoma bitnom aspektu poslovanja svake firme – prodaji.

Bela boja odaje osećaj čistoće i svežine. Zato se vrlo često koristi za isticanje modernih i mladalačkih aspekata određenog proizvoda.

Crna se često opisuje kao „moćna boja“, pa je ovo verovatno razlog zašto je većina luksuznih automobila prevashodno baš ove boje. Ljudi takođe često kažu da je ona misteriozna, seksi ili preteća.

Siva je treća najpopularnija boja među automobilima, a povezuje se sa osećajem inovativnosti i modernosti. IT uređaji su vrlo često ofarbani u sivo, pa je ona postala sinonim za stvari koje su nove, moderne i inovativne.

Crvena boja je odvažna i privlači pažnju. Sanjate o crvenom Ferariju zar ne? Ovaj auto u kombinaciji sa ovom bojom iskazuje osećaj moći, akcije i samopouzdanja.

Plava se obično opisuje kao boja sigurnosti i stabilnosti. Zbog toga su logotipi velikog broja korporacija, pre svega u finansijskom sektoru, baš ove boje.

Žuta boja često označava sreću, a ponekada opisuje osobe koji su pustolovni i spremni da preduzmu određene rizike.

Ovo su samo neka od značenja boja. Ima ih daleko više, a uz pomoć istraživanja konstantno se dolazi do novih primena boja za različite stvari – od psihologije i lečenja određenih bolesti pa do „caka“ u prodaji.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.