Laser vs InkJet

Kako štampač uopšte izbacuje otisak? Vrlo jednostavno, nabacujući određene čestice na papir. Te čestice se troše i moraju se dopunjavati, a popularno se zovu toneri ili kertridži. Postoje različite vrste sa svojim prednostima i manama, koje ćemo u daljem tekstu obrazložiti.

Laserski štampači koriste toner sa prahom koji se uz visoku temperaturu nanosi na papir i tako ostavlja otisak. Postoje različite vrste i tipovi ovog praha, pa je tako Konica Minolta dizajnirala svoju Simitri HD tehnologiju koja omogućava da se prah nanosi značajno gušće nego što je to standard i na taj način pravi kvalitetniji otisak.

Jedna od prednosti tonera sa prahom je brža štampa, a glavni razlog za ovo je njihova preciznost u nanošenju otiska zbog korišćenja lasera. On takođe daje i bolji kvalitet i rezoluciju otiska i može za značajno manju cenu da dostigne kvalitet dosta skupljih „InkJet“ uređaja. Sve ovo je jedan od razloga zašto su laserski štampači, između ostalog, prva preporuka kada se priča o kancelarijskoj štampi.

Laserski štampači, pa tako i toneri sa prahom, nemaju mnogo negativnih strana ali imaju par „nedostataka“. Laserski štampači imaju više delova u sebi, pa tako postoji veća šansa da dođe do nekog kvara, iako moramo da napomenemo da su takve situacije veoma retke i da ovi uređaji mogu da naprave zaista ogroman broj kopija bez ikakvih problema (uzimajući u obzir da se redovno održava). Toner sa prahom s druge strane ima jedinu manu što može biti skuplji od „InkJet“ mastila, što zavisi od toga kako i od koga nabavljate tonere. Primera radi, u slučaju da uređaj uzimate uz ugovor o održavanju kod nekih kompanija toner dobijate potpuno besplatno. Više o ovome možete pročitati ovde.

S druge strane imamo „InkJet“ štampače. Njihovi kertridži sadrže u sebi mastilo koje mlaznica raspršuje po papiru i tako ostavlja otisak.

Glavni benefit „InkJet“ štampača, kao i njihovih kertridža sa mastilom, je cena. Obe stvari su jeftinije od njihovih laserskih pandana u startu, ali zbog češćeg menjanja kertridža na duži period se to izniveliše.

Iz ovoga se može lako zaključiti koji je glavni nedostatak „InkJeta“ – uglavnom su pravljeni za manji obim štampe, a kod onih koji nisu češće ćete menjati kertridže sa mastilom zbog njihovog manjeg kapaciteta.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.