10 saveta za veću inovaciju unutar firme

Poslovni svet je u tranziciji. Stare strukture se ispituju; konsolidovani procesi se suočavaju sa novim modelima. Čak i istorijske kompanije i tradicionalne industrije sve više shvataju pritisak na inovacije koji dolazi iz globalnog procesa digitalizacije kao priliku za obnovu.

Ono što postaje jasnije tokom ove transformacije je da novi alat za upravljanje projektima ili velika kancelarija sa velikim stolom nisu toliko dovoljni da iskoriste puni inovacioni potencijal digitalizacije. Čini se da tajna moć inovacija koja proizilazi iz tehnoloških giganata Silicijumske doline ne leži u bilo kojoj određenoj tehnologiji ili organizacionom načinu, već uključuje traženje nove, otvorene korporativne kulture koja nagrađuje eksperimentisanje i preuzimanje rizika.

Industrija za pravac transformacije (verzija 4.0) može uspeti samo ako su kompanije u stanju da ostvare svoj puni potencijal i ako su spremne da stvore optimalne uslove za novu kulturu inovacija. Ulog je aktiviranje najvažnijeg resursa koji je na raspolaganju kompanijama i uključivanje ovog resursa u proces: vaših zaposlenih!

Sada postoji niz dokazanih metoda i pristupa za aktivno uključivanje vaših zaposlenih u strategiju inovacija kompanije. Evo deset najpoznatijih:

1. Dajte svojim zaposlenima više slobode i fleksibilnosti:

„Fleksibilnost“ je fensi reč u novom poslovnom svetu već nekoliko godina, ali se u mnogim velikim kompanijama primenjuje samo u ograničenoj meri. Postoje primeri koji pokazuju da slobode u vremenu i prostoru mogu imati opipljiv uticaj na inovacionu moć kompanije: Google je poznat po tome što daje 20% ukupnog radnog vremena zaposlenih na raspolaganje za razvoj njihovih ličnih projekata.

2. Stvorite mogućnosti za otvorenu razmenu između svih članova tima:

Redovni interni događaji ili sistemi koji neguju otvorenu kulturu diskusije važna su komponenta inovativne korporativne kulture: takmičenja u čitanju članaka može biti deo toga, na kojima se svaki zaposleni podstiče da predstavi zanimljive članke i objasniti njihov značaj za kompaniju.

3. Ohrabrite svoje zaposlene da podele svoja iskustva:

Drugi način podsticanja javne rasprave je takozvana razmena iskustava, gde zaposleni predstavljaju posebno važna ili poučna iskustva u pogledu same kompanije, ali i ona iz njihovog daljeg profesionalnog života.

4. Izaberite primere najboljih praksi za motivisanje i nadahnuće tima:

Određena varijanta razmene iskustva može direktno da cilja odabir primera najboljih praksi i njihovo efikasno predstavljanje u internom blogu ili časopisu kompanije.

5. Cenite uspehe, uključujući i one na pojedinačnom nivou:

Uspesi se mogu adekvatno priznati i prepoznati, ne samo tradicionalno unapređenjima i nagradama, već i na kreativniji način: na primer, inovativni proizvodi mogu se nazvati po zaposlenom koji je uglavnom bio uključen u njihov razvoj.

6. Takođe biste trebali ceniti neuspehe ako se iz njih mogu izvući važne pouke:

Iskrena, transparentna i pozitivna „kultura neuspeha“ može nastati samo ako se javno prizna i predstavi pozitivna vrednost iskustva neuspeha, zato organizujte večeri ili sisteme u kojima se raspravlja o velikim neuspesima i odražava njihova vrednost za kompaniju.

7. Napravite (digitalno) mesto za lako prikupljanje ideja:

Napokon, živimo u digitalno doba! Pa zašto ne biste ponovo uveli klasični „Ideas Book“ u digitalnoj verziji? Zaposleni mogu deliti ideje i predloge brzo i anonimno u digitalnom okviru sa idejama.

8. Postavite interne platforme za inovacije:

Princip digitalne kutije ideja može se proširiti u pravu inovacionu platformu sa forumima, četovima i diskusionim grupama u kojima svi učesnici mogu raspravljati i glasati o predlozima i idejama. Da bi podstakle učešće, ove platforme se prepuštaju uvođenju principa igranja, kao što su table lidera, bodovi, male nagrade itd.

9. Uvedite nagrade za podsticanje učešća:

Uzimajući u obzir količinu vremena koje gornji primeri mogu zauzeti, važno je stvoriti jasne podsticaje koji mogu imati oblik klasičnih nagrada kao što su besplatne karte za događaje ili dodatne praznike.

10. Pronađite tvorce i inovatore u svojoj kompaniji:

Poslednji primer koji treba razmotriti je važnost programa preduzetništva. U principu, oni rade na sličan način kao klasični poslovni inkubatori, s tim što se proces odvija uglavnom u okviru iste kompanije: inovativni zaposleni sa osnivačkim etosom i idejama se identifikuju i podstiču ciljanim programima da realizuju svoje projekte. Budući da se čitav proces odvija iznutra, opasnosti i rizici na tržištu mogu se zanemariti u početnoj fazi, tako da se inovativni potencijal i kreativnost mogu nesmetano odvijati.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.