Da li je vaš kompjuter dobro obezbeđen?

Do relativno skoro, za dobru šifru smatrala se bilo koja fraza od 6 do 8 karaktera. Možda niste primetili, ali većina portala već neko vreme ima striktne zahteve kako šifra treba da vam bude konstruisana. Ovo je zbog broja mogućih kombinacija koje su moguće da se izvedu iz različitih simbola koje iskoristite.

Primeri: ukoliko vam je šifra „pass“ gde koristite samo mala slova, broj kombinacija po karakteru iznosi 26. Ukoliko šifra glasi „Pa$$w0rd“ gde imate velika slova, mala slova, simbole i brojeve, broj kombinacija po karakteru raste na 92. Dodatno, ukoliko koristite samo mala slova da napravite svoju šifru, broj mogućih kombinacija koje možete da sastavite je 456,976. Ako pak koristite drugu kombinaciju koju smo naveli, možete sastaviti čak 5,132,188,731,375,616 šifri! Izazivamo vas da izgovorite naglas ovaj broj!

Problem nastaje kada se u pogađanje šifri uključe programi, koji su veoma dobri u ponavljanju svojih zadataka. Prošle godine postavljen je rekord gde je jedan program uspeo da generiše 100,000,000,000 različitih kombinacija šifri po sekundi!

Jedno od rešenja kako možete smanjiti šansu da neko pogodi vašu šifru i potencijalno napravi neku štetu je svakako da povećate kompleksnost vaših šifri. Umesto slova „e“ iskoristite „3“, ili umesto „s“ iskoristite „$“… Stručnjaci takođe predlažu da ne koristite jednu istu šifru za sve servise, već različitu za svaki pojedinačno. I naravno, trudite se da vam šifra ne glasi „password“ ili „123“!

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.