Kako vidimo i doživljavamo boje?

Ukoliko bi jedan umetnik otišao u dve različite firme koje se bave proizvodnjom i standardizacijom boja, vrlo je verovatno da će dobiti da bira između dva prilično različita spektra. Zašto je to tako?

Način na koji ljudi vide i doživljavaju boje je pitanje koje muči naučnike dug niz godina. Antički Grci (koji su bili poznati po tome što nisu imali ime za plavu boju) prepirali su se oko toga da li se boje sastoje od crvene, crne, bele i svetlosti (Platonova teorija), ili je to nebeska svetlost poslata od strane božanstava i da je svaka boja mešavina crne i bele ili tame i svetlosti (Aristotelova teorija).

Danas je naše naučno razumevanje boja zasnovano na biologiji. Svaka boja predstavlja određeni deo elektromagnetnog spektra, ali mi možemo da vidimo samo jedan njegov deo. Svetlosni fotoni stimulišu fotoreceptore u našim očima koji dalje obrađuju te informacije u električne signale i šalju ih do mrežnjače, koja ih procesuira i šalje ih do mozga.

U skorašnjem istraživanju objavljenom od strane „Current Biology“, naučnici su uspeli da dokažu da svaka boja izaziva jedinstveni šablon nervnih aktivnosti. U ovoj studiji naučnici su se fokusirali pre svega na reagovanje mozga na boju, umesto na boju koju su ispitanici verbalno opisali.

Studija je izvršena MEG metodom, koja koristi magnetne senzore kako bi detektovala električna aktivnost neurona. Ovo je veoma brza metoda, i može da zapiše sve aktivnosti koje su se desile kod subjekata pre, tokom i pošto su pogledali različite boje. U eksperimentu je učestvovalo 18 volontera koji su se smanjivali na MEG mašini (koja izgleda kao stara sušilica za kosu u frizerskim salonima) i prikazivane su im kartice, a svaka od njih imala je spirale žute, braon, roze, ljubičaste, zelene, tamno zelene, plave ili tamno plave boje. Onda je tokom MEG skeniranja pitao učesnike da kažu naziv boje koju su videli.

Iako ova studija nije u potpunosti dala odgovor kako tačno procesuiramo boje, naučnici veruj da je ovo veliki pomak. Sigurni su u to da ćemo do ovog saznanja jednog dana doći, a jedan od velikih benefita je taj što će biti moguće da se ljudima sa određenim vidnim oštećenjima u potpunosti povrati mogućnost da vide boje. Završetkom ove studije dolazimo do još velikog broja prednosti i rešenja problema, i do tog dana ćemo definitivno doći, ali samo treba da se strpimo.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.