Najbolji „uradi sam“ izumi u 2015 godini

30.12.2015
Najbolji „uradi sam“ izumi u 2015 godini

Kako to obično biva, kraj decembra nas poziva da se osvrnemo u nazad i evaluiramo prethodnih dvanaest meseci. Najbolji trenuci, najbolji susreti, najbolji filmovi i pesme koje su ih obeležile. Mi smo za vas istražili nešto inovativniju listu – četiri „uradi sam“ pronalaska koji su se istakli u 2015. godini. Uživajte (ili preskočite sve i pogledajte ko je na prvom mestu)!

 

4. Štampač matičnih ploča

 

Štampač matičnih ploča

Studenti Univerziteta Waterloo u Ontariju bili su frustrirani neefikasnošću sa kojoj se matične ploče proizvode, odnosno dizajniraju – što je bio jedan od njihovih zadataka na fakultetu. U vreme rađanja i cvetanja 3D štampača, ovi mladi pronalazači udružili su svoja znanja i sa ulaganjima od 200 000 dolara došli do printera sa vrlo specifičnom namenom.

 

3. Vakcina bez igle

 

Vakcina bez igle

Inženjerka Kasia Sawicka, koja se specijalizovala u oblasti biomedicine, pronašla je način da se vakcina (posebno ona koju nije moguće uzeti oralno) efikasno primi onda kada igle i špricevi predstavljaju luksuz. Kako nije retkost u svetu da se medicinski tretmani obavljaju u nesanitarnim uslovima, ovaj flaster može biti verodostojna zamena koja se može apsorbovati kroz kožu, bez ubadanja. Osim toga, obradovaće i one koji se boje igala.

 

2. Edukativni tiganj

 

Edukativni tiganj

I ovog puta su pronalazači bili studenti. Kao i većini njih koji žive u kampusu, Mike Robbins je već par godina živeo na hrani iz menze koja mu se smučila. Svoju ne tako veliku ljubav prema kuvanju i iksrenu strast prema tehnologiji spojio je i sa još troje prijatelja patentirao jedinstveni Pantelligent. Naizgled običan tiganj meri temperaturu ringle, a povezuje se sa pametnim telefonom putem aplikacije koja sadrži i mnoštvo recepata. Jednom kada u njega stavite hranu, javiće vam kada je vreme da okrenete šniclu/smanjite jačinu ringle itd. Svoje recepte ili iskustva možete i deliti sa drugim korisnicima aplikacije.

 

1. Štampač za Brajevu azbuku od lego kockica

 

Štampač za Brajevu azbuku od lego kockica

Ne treba da obrazlažemo svog pobednika – štampač, Lego, pomoć za slabovide. Ova mašina ima sve da nas osvoji. Osim toga, ovo je najjeftiniji štampač Brajeve azbuke na svetu. Sve je počelo kada je dvanaestogodišnjem Shubhamu Banerjeeu stigao mejl. Zapitao se kako slepi ljudi čitaju svoje mejlove i guglao za odgovorom. Ispostavilo se da najjeftiniji dostupni štampač za ovu namenu košta više od 1800 dolara. Tako je odlučio da iskoristi svoju omiljenu igračku – lego kockice, kako bi napravio mašinu koja će napraviti malu revoluciju. Verovali ili ne, ovo je najmlađi pronalazač na našoj današnjoj listi – danas mu je svega 13 godina. :)