Vodič kroz istoriju kaligrafije

istorija kaligrafije

 

Pre nego što kažemo šta je kaligrafija moramo istaći da je to jedna posebna veština koja vodi daleko poreklo iz istočnjačkih zemalja, a veruje se da je nastala u Kini.

Kaligrafija je specijalna umetnost davanje forme znakovima, odnosno zanat lepog pisanja. U kategoriju kaligrafije mogu se svrstati obični ručni zapisi, ali i prefinjena umetnička dela pisana ovom drevnom veštinom. Stil kaligrafije se može opisati kao ruka ili alfabet.

Kaligrafija se ispisuje na pergamentu, papirusu i papiru uz pomoć različitih alata: četki, pera od trske, bambusa, pera od ptica, a od savremenih alata koriste se razne vrste flomastera i markera, posebno izrađenih baš za ovu profesiju.

Ako ste se pitali kojoj vrsti kaligrafije pripada naše pismo – odgovor je kaligrafiji zapadnog sveta, po principu jedan glas - jedan slovni znak. Pored zapadne kaligrafije, neke od najpoznatijih su i indijska, tibetanska, persijska, islamska kaligrafija.

Značaj kaligrafije, odnosno civilizacijski pomak koji je načinilo pismo je nemerljiv iz razloga što su se kroz pisani sadržaj ljudi obrazovali, usavršavali, prenosili znanje, beležili i čuvali važne istorijske informacije – drugim rečima uz pomoć pisanja i prepisivanja stvorili smo naš identitet i definisali svoje mesto u ovom svetu.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.